Winning scheme involves creation of ‘green chains’

Hungarian designer wins Design for Life competition
Hungarian designer wins Design for Life competition

Hungarian landscape architect Dora Papp has won the 2015 Design for Life competition run by Groundwork London and Hammersmith & Fulham Council, in association with the National Housing Federation and the Landscape Institute.

Her submission, ‘A Good Base for a Smart City’, is an innovative design for the neighbourhood of Jósaváros in Nyíregyháza, in Hungary. The plan is to regroup existing green spaces into new green chains to run along the inside of the estate. The flat roofs of apartment blocks, shops, garages and community centre will be opened up and converted into green roofs growing food and for recreational use. The green roofs would provide social, economic and environmental benefits with residents only having to step out their door to begin gardening and to connect with nature. Along with green roofs, bee-hives will be installed with bug hotels ensuring biodiversity and natural green walls established on walls without windows.

The competition invited ideas about how green infrastructure (GI) could be retrofitted in a neighbourhood to make it more resilient to climate change. Design ideas were all linked to a real space and tackled climate challenges such as flooding, overheating and drought to ‘future-proof’ existing green space. The winner will receive £1000 plus a day of expert advice on how the winning idea could be developed and implemented. The two runners up will receive £500 to help with the development of their project.

Dora Papp’s winning submission ‘A Good Base for a Smart City’

Noel Farrer, President of the Landscape Institute and one of the Design for Life judges, said:
‘The winner ‘A Good Base for a Smart City’, solves the ubiquitous challenge around the world of blocks in medium to high density layouts where peoples’ relationship to the ground has been lost. It reconnects them through the re-imagining of land and water and is a fresh, bold and all encompassing project that tackles the challenges of climate change and biodiversity head on. This is a project that will invite people to enjoy the landscape and strengthen community involvement.’

The two runners up were ‘SuDS for play areas’ at Tylney House in east London, submitted by Plan Projects and Luke Greysmith Landscape Architects, and ‘The Height Weavers Community Green Space’ project in Manchester, by landscape architect Liz Ackerley, director of Poppyhead Consultancy.


Luke Greysmith and Plan Projects proposed a SUDS system that could be used for play

Tylney House is a small housing estate in Whitechapel and the scheme seeks to make better use of the estate’s outdoor spaces with a playable sustainable drainage system. Tylney house has a mix of green, hard-surfaces and the play spaces are currently disconnected and underused. The project mixes the idea of play within the sustainable drainage system as a way of unlocking some of the city’s hidden processes by creating a visual and interactive story about the journey of water for children.

Matt Parsonage, Design for Life judge and head of neighbourhood investment at Affinity Sutton said: ‘ “SuDS for play areas” at Tylney House is an innovative playful scheme, integrating water into a play site with audacity. Children will get enormous enjoyment and education about water and the scheme will bring people together as a force for good.’

Disparate green spaces would be linked together at Height Weavers

‘The Height Weavers Community Green Space’ is a series of disconnected spaces, bordering residential properties. The plan is for green spaces to be linked together to form multifunctional green infrastructure for use across the area. The community will help in the design of green walls; rain gardens and green roofs, all of which will incorporate recycled materials such as scaffolding poles , reclaimed wood and materials derived from the existing space.

Steve Cole, Design for Life judge and policy leader at the National Housing Federation, said: ‘This project takes a thorough place specific big picture approach which renders complex issues presented by the housing estates in a simple and effective manner. We have no doubt it would become a place that would be well loved. It is all about making spaces through sensitive and considerate integration, balancing place making and environmental sensitivity; it puts people at the heart of the vision.’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here