A spectacular suspended roundabout now carries pedestrians and cyclists safely above traffic at a busy intersection near the Dutch city of Eindhaven

he Hovenring carries pedestrians and cyclists over a busy road intersection
he Hovenring carries pedestrians and cyclists over a busy road intersection

The cable-stayed Hovenring, designed by ipv Delft, features an impressive 70m-tall pylon, joined to the circular 72m-diameter steel deck by 24 steel cables.

The cables are attached to the inner side of the bridge deck where the bridge deck connects to the circular counte weight, which prevents torsion within the bridge deck. M-shaped supports near the approach spans ensure further stability.

A major challenges of the design process, says ipv Delft, was that of spatial integration: ‘The existing infrastructure and buildings set the boundaries for the grades of the slopes leading up to the roundabout’. And so, as space was limited, it decided to lower the ground level of the intersection underneath by a metre and a half, allowing for a comfortable slope for pedestrians and cyclists.

Befitting Eindhoven’s identity as the ‘City of Light’ (Eindhoven is home to the Philips company), the lighting is integrated into the circular deck. The space in between counterweight and deck has been fitted with aluminium lamellae, translucent sheeting and tube lighting, which together provide a clearly visible ring of light at night.

Learn more at the dedicated website.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here