Georgina Livingston, the award-winning landscape architect, has died of cancer at the age of 72.

Georgina Livingston
Georgina Livingston 1941-2013

She collaborated most notably with the architect Ted Cullinan, and their work includes the 1992 competition-winning scheme for a new visitor centre at Stonehenge and the new Centre for Mathematical Sciences for Cambridge University, writes Katie Melville.  She produced work as diverse as a large roof-top park at Castle Mall in Norwich and a steeply-terraced car park alongside the M40 for John Lewis. With Van Heyningen and Haward she designed a number of visitor centres for the National Trust, such as those at Sutton Hoo and the White Cliffs of Dover. She particularly enjoyed working with architects, contributing to many award-winning schemes with practices including Penoyre and Prasad, Greenhill Jenner, Allies and Morrison, David Morley, Short Ford Associates and CZWG.

Her family came from Dorset and she was educated at Sherborne School for Girls. Leaving art school, she worked for furniture designers Robin and Lucienne Day, then for the GLC.  At the GLC she was responsible for the colour schemes of many London school interiors and bridge exteriors.

In her 30s, with a young family, she trained as a landscape architect, graduating from Thames Polytechnic with distinction and setting up practice in her Clapham home in south London in 1983. Her first projects were the refurbishment of the Tanswell Estate in Lambeth for the GLC, and the headquarters of the Nationwide Building Society with Edward Cullinan Architects. She moved the practice, Livingston Eyre Associates, to Shoreditch in 1990, before retiring to France in 2001 where she created two beautiful homes and gardens.

She was a fiery character, fun, highly intelligent, and a very talented designer. With her unerring ability to create a well-structured place, her contribution to any project was always distinctive. Passionately concerned with improving the quality of public spaces, her desire was to transform a run-down urban environment into a well-ordered place of delight.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here