Landscape designer LUC has designed a scheme that revitalises The Level in Brighton, while staying true to the original 1920s MacLaren design.

An aerial view for regeneration of The Level, by LUC
An aerial view for regeneration of The Level, by LUC

As lead consultant, LUC has secured funding from the Heritage Lottery Fund Parks for People scheme for Phases I, II and III of the restoration, which will be carried out during winter 2012/13.

The plan includes a new café, fountain, playground, walkways and skateboard park as well as the refurbishment of two existing pavilions and planting.

Gillian Marston, head of City Infrastructure at Brighton & Hove City Council said: “This project has the potential to change the lives of thousands of families and breathe new life into the heart of one of the more deprived areas of the city.”

Designed by Freestyle, the skateboard park will provide a sports facility, while the fountain, which will integrate MacLaren features and reintroduce the model boating pond, will be a stunning focal point.

The pavilions will be restored to provide multi-use spaces for exhibitions, talks and community groups. The Rose Walk will be revived and a sensory garden created. A pétanque area will offer a social space to bring people together. The children’s playground will be upgraded and an environmentally friendly building, designed by Knox Bhavan Architects, will provide much needed public toilets, staff and café facilities. Planning permission for the building was granted in 2011.

Adrian Wikeley, LUC’s principal-in-charge, said he is delighted that the regeneration of this exciting public open space will commence on site soon in accordance with LUC’s design.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here