Piazza Gae Aulenti
Benches create a social space. Photo: Jonathan Ardu

This landmark new square at the heart of the Porta Nuova Garibaldi development provided an incredible opportunity to create a new urban quarter, creating a space that would showcase the vision for Milan as an innovative, sustainable and people-oriented place. Sustainability was integrated into the heart of the design, ensuring longevity by enabling the piazza to be used for temporary art and cultural installations. The centre of the piazza is flooded, creating a dramatic 60m reflective water skin that becomes highly textured to increase the water’s vigour before it cascades down two floors, where not only does the sound mitigate noise pollution of surrounding roads, but also helps to integrate light and ventilation requirements.

The piazza’s sculptural seating showcases the potential for digital fabrication in the public realm. Light wells connect the square with the retail floor and car parking below, whilst also allowing light and air to penetrate the surrounding towers’ deep footprints.

Approximate Map Location


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here