The Ingrebourne Valley is located within the London Borough of Havering in East London. The Valley provides over 100 hectares of accessible open space and access to rich ecosystems on the eastern fringes of London. The local and strategic value of this landscape makes it an exemplar of the principals of the East London Green Grid and has elevated its status to one of the Mayor’s Great Spaces. The landscape character of the Ingrebourne Valley is defined by a series of rich ecological habitats and historic artefacts and is influenced by the changing nature of heritage and established and emerging land use.

The principle objective of the study was to acknowledge and celebrate these assets through the development of a coherent strategy to clarify circulation routes, improve legibility and create tangible connections to the social, cultural and environmental qualities of the landscape.

J and L Gibbons acted as lead design consultant for the project working with muf architecture/art on the interpretative components of the strategy and with graphic designers Objectif on the visual material. The dual client role was taken by the London Borough of Havering with Design for London and other stakeholders with the intention of promoting greater pedestrian, cycle and equestrian movement in and through the valley.

There were several key requirements of the strategy that were explored by the design team:

  • To identify adjacent projects and maximise connectivity and compatibility
  • Complete a thorough review and audit of existing baseline data, wayfinding and an ecologic, heritage and character analysis of the landscape
  • Develop a materials palette appropriate to the local condition
  • Review best practice signage examples
  • Review existing strategies employed throughout the valley.
  • The outputs presented within the report are:
  • An approach to metropolitan scale landscape wayfinding
  • A methodology for the creation of a navigational system for the valley
  • A strategy that rationalises existing wayfinding, makes proposals for phased removal of existing or addition of newelements and sets the principles for implementation of the strategy.
  • A catalogue of furniture and wayfinding elements.

The intention of the strategy was to demonstrate possible enhancement to the quality of the landscape experience within the valley through an holistic approach to all elements of furniture materials palette, encouraging a consistent approach to all items, rationalising where possible, decluttering and adopting the guiding principal of ‘Less is more’.

The approach is innovative, advocating the highest standards of sustainability and design quality to ensure delight in the short term, durability and simplicity of management in the long term. It also promotes the incorporation of cultural, social and environmental references to some of the elements within the strategy, to create a multifunctional strategy, whereby benches can be more meaningful than just somewhere comfortable to sit, or a wayfinding marker can be part of a wider system of interpretation of the landscape.

Approximate Map Location


SHARE
Previous articleICON: Lime Tree Square
Next articleJubilee River

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here